Brisel u martu odlučuje o zagađivačima vazduha

Evropska komisija je saopštila da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji i kojima prijeti izvođenjem pred sud, prenosi Beta.

Komisija zadužena da obezbijedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova, dala je “poslednju šansu” Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija.

Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje Evropljana od čestica PM10 i azot dioksida.

“Sve zainteresovane članice su predale dodatne informacije koje ćemo proučiti. Tu temu ćemo razmatrati sredinom marta”, rekao je portparol Komisije.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu s propisima.

Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, “osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremene i efikasne mjere”.

Zagađenje vazduha se smatra odgovornim za više od 400.000 prijevremenih smrti godišnje u EU, ne računajući tu Evropljane koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

Objavio/la na 11:20. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-