Asanž izgubio proces pred sudom u Londonu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je izgubio proces pred sudom u Londonu koji je odlučivao da li je u interesu pravde da preduzme legalne korake protiv njega, jer nije poštovao odredbe uslovne slobode 2012. godine.

“Uzimajući u obzir faktore za i protiv… smatram da je hapšenje proporcionalan odgovor, iako je Asanž ograničio svoju slobodu već nekoliko godina”, rekla je sutkinja Ema Arbutnot u presudi u Vestminsterskom sudu, prenosi Rojters.

Za vreme donošenja presude mala grupa Asanžovih pristalica stajala je ispred suda držeći transparente na kojima je pisalo “Oslobodite Asanža”, prenosi RTS.

Asanž je pobjegao u Ambasadu Ekvadora 2012. godine kako bi izbjegao da bude isporučen Švedskoj, koja ga je tražila zbog navodnog silovanja, što je on poricao.

Švedska je odbacila slučaj u maju prošle godine, međutim, Velika Britanija i dalje traži njegovo izručenje zbog kršenja uslovne slobode.

Asanž se više od pet godina nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, jer strahuje od izručenja SAD, koje namjeravaju da mu sude zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, što se smatra najvećim curenjem informacija u američkoj istoriji.

On za sve to vrijeme nije napuštao zgradu Ambasade Ekvadora, a njegovi advokati su rekli da nije u interesu pravde da ga traže i procesuiraju.

Objavio/la na 19:10. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-