Naučnici u laboratoriji razvili ljudske jajne ćelije

Naučnici su u laboratoriji razvili ljudske jajne ćelije do pune zrelosti, što bi mogla biti prekretnica u postupcima vještačke oplodnje.

Naučnici u Njujorku i Edinburgu razvili su novu metodu razvoja jajnika od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajnici su razvijena do faze kada se mogu oploditi, prenosi Hina.

“Ovo je prvi put da je ljudska jajna ćelija razvijena u laboratoriji do faze potpune zrelosti”, kaže se u saopštenju univerziteta u Edinburgu.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u istraživanju su pozdravili rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju na to da bi mogle da proteknu godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, na primer, prolaze kroz hemoterapiju koja negativno utiče na plodnost. To bi im omogućilo da se, prije početka hemoterapije, jajna ćelija u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriji uzgoje do pune zrelosti.

Objavio/la na 21:50. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-