Trikovi za bolji ukus vina

Ne morate biti milijarder, a ni somelijer, da biste uživali u vinu kao da je najprestižnije i najskuplje na svijetu. Dovoljno je da znate ova četiri manevra koji će obogatiti ukus vina tako da doživite ukuse na potpuno drugačiji način.

Procijedite

Dekantacija je proces u kome se vino odvaja od taloga, koji iskusni hedonisti smatraju neodoljivim dijelom vinskog iskustva. Srećom po nas somelijere amatere, može se obaviti i pomoću obične cijediljke za čaj koju svako ima u kući.

Izblendirajte

Već smo pisali kako ekspresna dekantacija koju može da sprovede i standardni kućni blender značajno popravlja ukus vina. Blendirajte na najjače 30 do 60 sekundi i odmah poslužite.

Promućkajte

Uzmite bocu u ruke, otvorite je i sipajte oko 30 ml u čašu. Zatim zatvorite flašu i dobro je protresite oko pet sekundi. Kada mjehurići nestanu, poslužite vino.

Zavrtite

Vjerovatno ste primijetili da pravi poznavaoci zavrte vino u čaši prije nego što ga probaju. To nije neki zastarjeli ritual, somelijeri se kunu da se ukus vina zaista može poboljšati nakon 30 sekundi vrtenja u čaši, jer kiseonik miješa sa vinom čime se ublažuju tanini i obogaćuje aroma.

menshelth.rs/nezavisne.com

Objavio/la na 08:22. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-