Tamnoputi i plavooki Britanci

Naučnici iz Velike Britanije su otkrili da DNK sa 10.000 godina starog kostura pronađenog u engleskim pećinama sugerše da je taj čovjek imao tamnu kožu i plave oči.

Naučnici iz britanskog Muzeja prirodne istorije i Univerzitetskog koledža u Londonu analizirali su genom ‘čovjeka iz Čedra’, čiji je kostur nađen u kanjonu Čedar na jugozapadu Engleske 1903. godne. To je najstariji kompletni kostur pronađen u Velikoj Britaniji.

Ekstrakt DNK izvađen iz kostiju ukazuje na plave oči, tamnu kovrdžavu kosu i “tamnu do crnu” kožnu pigmentaciju, prenosi Beta.

Istraživači su naveli da evidencija ukazuje da se blijeda koža Evropljana razvila dosta kasnije nego što se ranije mislilo.

Većina sadašnjih stanovnika Britanije vjeruje se da ima oko 10 odsto zajedničkog DNK materijala sa ‘čovjekom iz Čedra’.

Prije loze ‘Čovjeka iz Čedra’, postojalo je oko devet kolonija lovaca-sakupljača, ali naučnici vjeruju da su one sve zbrisane surovim vremenskim uslovima.

Nalazi će biti predstavljeni u dokumentarcu na televiziji Channel 4 (Čenel for) 18. februara.

Objavio/la na 07:37. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-