Poslije 36 godina večeras superkrvavi plavi Mjesec (video)

Rijedak astronomski događaj – superkrvavi plavi Mjesec, moći će, nakon 36 godina, da se vidi večeras s nekih djelova Zemlje .

Događaj izaziva veliku pažnju jer će se 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave – Supermjesec, plavi Mjesec i potpuno pomračenje Mjeseca. U njemu će moći da uživaju u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

Plavi Mjesec je drugi puni Mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se javlja svake dvije godine i osam mjeseci.

Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istovremenim pomračenjem Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenku i bijeli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati ‘krvav’, prenosi Hina.

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD i Kanade biće vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomračenja Sunca, Mjesečevo se može bezbijedno posmatrati golim okom.

Poslednji put se pojava dogodila 30. decembra 1982. i tada je bila vidljiva u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Objavio/la na 12:30. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-