EU seli satelite iz Britanije u Španiju

Evropska unija će premjestiti satelitski centar iz Britanije u Španiju, “što je posljedica povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU”, saopštila je Evropska komisija, prenose online mediji.

Ogromna većina država-članica je podržala inicijativu za premještanje Satelitskog centra za nadzor bezbjednosti Galileo (GSMC).

GSMC je dio šireg evropskog satelitskog sistema za navigaciju, koji se zove Galileo, koji predstavlja evropsku verziju američkog globalnog pozicionog sistema koji se koristi za navigaciju. Stacioniran je u Svanviku, malom gradu na jugu Ujedinjenog Kraljevstva, a treba da služi kao podrška glavnom bezbednosnom centru Galilea koji je stacioniran u blizini Pariza i kojim se nadzor vrši 24 sata dnevno. Galileo ima 18 satelita u orbiti, a počeo je da radi 2016.

GSMC još nije operativan i ima samo jednog člana osoblja koji je u stalnom radnom odnosu. Međutim, treba da počne da radi kasnije ove godine i broj njegovog osoblja bi mogao da bude čak 30 kada Galileo bude postao potpuno operativan 2020.

Satelitski sistem EU je pretrpio kvar u četvrtak, pošto je zakazao atomski sat koji reguliše satelitske signale.

Objavio/la na 10:43. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-