Cipras: Makedonska nacija nikada nije postojala

Predsjednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da makedonska nacija nikada nije postojala.

Cipras u intervjuu za atinski dnevnik “Etnos”, koji će biti objavljen sutra, detaljno govori o pitanju u vezi sa nazivom, te opisuje koje ime bi bilo prihvatljivo za njegovu Vladu i naglašava da je posebno važno pitanje u vezi sa iredentizmom, prenosi Srna.

Posrednik UN u sporu Metju Nimic izjavio je da nijedan prijedlog o imenu ne ugrožava identinet Makedonije, ali nije htio da otkriva ponuđene prijedloge za rješenje višegodišnjeg spora između Skoplja i Atine.

Objedinjena makedonska dijaspora zatražila je ostavku posrednika Nimica, jer smatra da je on na posljednjem sastanku sa pregovaračima u Njujorku nastavio da krši Privremeni sporazum između Makedonije i Grčke iz 1995. godine i da ne poštuje Univerzalnu deklaraciju u ljudskim pravima.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da se nada da će biti pronađeno rješenje o imenu.

Makedonska Vlada u ponedjeljak će razmotriti rješenja koja je Nimic predložio Skoplju i Atini na posljednjem sastaku u Njujorku sa pregovaračima Vaskom Nasumovskim i Amandiosom Vasilakisom.

Kao moguća imena ponudio je – Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija /Skoplje/, prenose skopski mediji.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Ključni grčki argument jeste da korištenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija.

Objavio/la na 19:04. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-