Programski savjet RTS za prekid emitovanja ‘Nemanjića’

Programski savjet RTS je zatražio od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog medijskog servisa u Srbiji da ne emituje naredne nastavke igrane televizijske serije o Nemanjićima, dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cijela serija, ili bar njena polovina, izjavio je za FoNet predsjednik Programskog savjeta prof. dr Milivoje Pavlović.

Pavlović je potvrdio da je takav stav većinom glasova usvojen u petak na sastanku Programskog savjeta i ocijenio da time nesporazumi oko ove serije, čiju je prvu epizodu RTS prikazao u novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, ulaze u novu fazu.

Prema Pavlovićevim riječima, Programski savjet RTS je pisani zahtjev o tome uputio prof. dr Vladimiru Vuletiću, predsjedniku Upravnog odbora RTS, Draganu Bujoševiću, generalnom direktoru, i Nebojši Bradiću, glavnom i odgovornom uredniku Kulturno-umjetničkog programa RTS.

U pismu, koje je potpisao Pavlović, “ovaj zahtjev se obrazlaže programskim, produkcionim i kulturološkim značajem serije o Nemanjićima, kao i pretežno negativnim reagovanjem opšte i stručne javnosti posle emitovanja prve epizode”.

Kako se u dopisu navodi, “zahtjev Programskog savjeta temelji se na odredbama Zakona o medijskim servisima, Statutu RTS i aktima o djelokrugu rada Programskog saveta, odnosno, onim stavovima ovih dokumenata koji naglašavaju pravo i obavezu Savjeta da razmatra kvalitet programskih sadržaja i vrednuje domete ostvarivanja programske koncepcije Radio Beograda i Televizije Srbije”.
“Mi ćemo u potpunosti uvažavati načela slobode stvaralaštva i ingerencije uredničkih timova RTS. Kad odgledamo bar polovinu serije, formulisaćemo svoje stavove, a konačna odluka biće na menadžmentu i urednicima Televizije”, napomenuo je Pavlović.

On se “iskreno nada da je nastavak serije bolji, i da će se smanjiti ili sasvim otkloniti ona preduga lista primjedbi na prvu epizodu”.

Upitan šta će se dogoditi u suprotnom slučaju, Pavlović je odgovorio: “E, onda bismo svi bili u velikom problemu…”.

Objavio/la na 20:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-