EK kreće u rat protiv lažnih vijesti na internetu

Evropska komisija je pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internet dezinformacijama i formirala stručno tijelo kako bi se suzbilo širenje lažnih vijesti na nivou EU, saopšteno je iz Brisela.

Stručnu grupu čine predstavnici akademske zajednice, internet platformi, medija i organizacija civilnog društva koji će savjetovati EK o tom fenomenu i iznijeti preporuke za njegovo rješavanje, prenosi portal Index.hr.

Strategija o suzbijanju širenja lažnih vijesti na nivou EU treba da bude predstavljena na proljeće ove godine.

Rezultati istraživanja Eurobarometra obavljeni 17. decembra 2016. pokazali su da su evropski građani zabrinuti za nezavisnost medija te da ljudi nemaju povjerenja u njih.

“Sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni su Poveljom EU o temeljnim pravima. Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama”, rekao je tim povodom potpredsjednik EK Frans Timerman.

“Moramo pronaći uravnoteženi pristup između slobode izražavanja, medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rješenja trebalo bi da učestvuju svi relevantni subjekti, kao što su internet platforme ili informativni mediji”, dodao je potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Građani, platforme društvenih medija, medijske kuće, istraživaci i javna tijela pozvani su da daju mišljenja tokom savjetovanja.

Ovo se savjetovanje odnosi samo na lažne informacije i dezinformacije na internetu kada sadržaj nije sam po sebi nezakonit, te stoga nije obuhvaćen postojećim zakonodavstvom EU ili nacionalnim zakonodavstvom i samoregulatornim mjerama.

Evropski parlament je prošle godine donio rezoluciju kojom je Komisiju pozvao da dubinski analizira trenutnu situaciju i pravni okvir u pogledu lažnih vijesti i da provjeri mogućnost zakonodavne intervencije kako bi se ograničilo distribuciju i širenje lažnih sadržaja.

Komisija je potvrdila da je to prioritet te je inicijativu za suzbijanje lažnih vijesti na internetu uključila u program rada za ovu godinu.

Objavio/la na 21:09. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-