Asanž postao državljanin Ekvadora

Ekvador je dao državljanstvo osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji već pet godina boravi u azilu u ambasadi te zemlje u Londonu, prenose agencije.

Asanž je, na svoj zahtjev, postao naturalizovani državljanin Ekvadora 12. decembra, izjavila je ministarka spoljnih poslova te države Marija Fernanda Espinoza i istakla da želi da se sa Britanijom postigne “dostojanstveno” i “pravično” rješenje za njegovu situaciju.

Ekvador je Asanžu dao politički azil nakon bjekstva u ambasadu 2012. godine, kako bi izbjegao ekstradiciju Švedskoj zbog istrage o navodnom seksualnom nasilju.

Asanž negira optužbe iz Švedske, koju sumnjiči da bi ga mogla izručiti SAD, gde bi mu se sudilo zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata SAD.

Švedska je, u međuvremenu, odustala od zahteva za ekstradiciju, ali bi on u Britaniji i dalje mogao da bude uhapšen, pošto je puštanje na slobodu uz kauciju iskoristio da zatraži azil.

Objavio/la na 20:09. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-