Kada se povišena tjelesna temperatura smije spuštati?

by | jan 10, 2018 | Svaštara | 0 comments

Njemački medicinski časopis Apotheken Umschau podsjeća da se povišena tjelesna temperatura može spuštati tek kada pređe 38,5 Celzijevih stepeni.

U hladnijim danima povećava broj onih koji su oboljeli od prehlada, upala ili infekcija uzrokovanih bakterijama i virusima, a iste nerijetko imaju pratitelja u vidu povišene temperature. To je jedna prirodna i zdrava reakcija našeg organizma na upale i infekcije, te naša najsnažnija urođena zaštita od bakterija i virusa.

Stepen groznice nužno ne ukazuje na ozbiljnost situacije. I manja bolest je kadra uzrokovati višu tjelesnu temperaturu, a katkad ozbiljnija bolest ne mora značajno podizati stepen tjelesne temperature. Sama posljedica blagog povišenja temperature kod vrućice bi bilo ubrzanje metabolizma, a to pomaže u borbi protiv upala i infekcija.

Visoka temperatura (groznica) je, pak, stanje kad tjelesna temperatura poraste iznad uobičajenog raspona. Ona se tako razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturi koja je iznad 39 Celzijevih stepeni mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvija visoke temperature ukazuje često na vitalnost i snažan organizam.

Kod visoke tjelesne temperature ubrzavaju se metabolički procesi čak 5 do 8 puta, povećava se zatim proizvodnja interferona koji sprječavaju razvoj virusa, a količina vožđa u plazmi se smanjuje i to je bitno za sprječavanje rasta bakterija. Takođe se, istovremeno, povećava djelovanje i pokretljivost bijelih krvnih ćelija koje uništavaju mikrobe.

Kad je u pitanju blago povišena temperatura, i to ona koja nije viša od 37,8 stepeni, ljekari nikada ne preporučuju spuštanje ljekovima, jer se tako bolest koja je i uzrok temperature može produžiti.

Virusi koji uzrokuju prehlade i ostale respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, dok izazivanjem stanja blago povišene tjelesne temperature organizam vjerojavatno želi eliminisati viruse.

Visoka tjelesna temperatura se najčešće snižava ljekovima poput brufena, paracetamola i sličnih analgetika i antipiretika. Nakratko pomaže i stavljanje obloga, kao i tuširanje mlakom vodom.

Ljekarsku pomoć svakako treba zatražiti kad tjelesna temperatura dosegne 40 stepeni i ne spušta se niže bez ljekova ni nakon tri dana, a propraćena je osjećajem jake iscrpljenosti. (Izvor: Znanost.hr)

0 Comments

Submit a Comment