Vrane su Ajnštajni životinjskog svijeta

Gavrani, švrake, čavke, šojke i mnoge druge. Svi su oni iz porodice vrana koje, ne bez razloga, slove za najpametnije ptice. Postoji 13 razloga zašto je to tako, koje prenosi portal znanost.hr.

Mogu razaznati uzrok i posljedicu

U testu su novokaledonske vrane bile smještene u ograđeni prostor gdje bi se štap pojavio iz skrivenog prostora. Koristili su dva scenarija: u prvom je čovjek ulazio u prostoriju prije nego što bi se štap pomakao i odlazio nakon toga. U drugom, čovjek bi ostao skriven. U prvom slučaju bi vrane bile mnogo opuštenije, pravilno povezujući pokret štapa s prisutnošću čovjeka. Tražile bi hranu i normalno se ponašale. U drugom slučaju, vrana ne bi znala razlog prisutnosti štapa pa bi bila na oprezu.

Razumiju različite volumene vode

U eksperimentu s epruvetama, utvrđeno je ne samo da vrane mogu razlikovati vodu i pijesak, nego i različitost volumena vode. Baš kao u basni, vodile su računa o odnosima uzroka i posljedica tako što su odabirale opcije koje više podižu nivo vode kako bi došle do hrane. Takođe su pokazale prednost za onu cijev od koje će imati koristi s najmanje uloženog rada. Takvi dosezi su pokazali da su inteligencijom na nivou đaka prvaka.

Zlopamtila su i mogu to prenijeti drugim vranama

Naučnici ponekad nose maske kad moraju uhvatiti i označiti vranu, jer vrane prepoznaju lica. Ne samo to, nego to čak prenesu drugim vranama što svjedoči o njihovoj komunikaciji.

Održavaju sprovode

Kad vrana ugine, često se vide druge vrane kako se okupljaju i stvaraju puno buke – baš kao i ljudi. Razlog za to bio je nepoznat do 2015. godine. Vrane se, naime, okupljaju oko svojih mrtvih kako bi saznali o opasnostima koje im prijete.

    Dovoljno su pametne da budu paranoične

Nedavno je otkriveno da posjeduju nešto poznato kao teorija uma – inače ljudima svojstven kognitivni mehanizam prepoznavanja mentalnih stanja u sebi i spoznaja da drugi imaju mentalna stanja koja se mogu razlikovati od njihovih. Kada žele skrivati hranu za kasnije, to rade opreznije kad su u blizini druge ptice.

    Mogu rješavati složene zagonetke u više koraka

Vrane koje nijesu bile laboratorijske, već iz divljine, rješavale su složenu zagonetku od osam pojedinačnih koraka koji su morali biti riješeni u vrlo specifičnom redoslijedu kako bi se oslobodila hrana.

    Mogu same praviti alate

Već smo znali da vrane znaju koristiti alate, ali što ako nema ničega dostupnog? Napraviće već nešto same. Ne samo to, nego će i alat sačuvati za poslije, umjesto da ga zaborave nakon jednokratne upotrebe.

Socijalno izopštavaju sebične jedinke

Vrane nemaju Facebook da druge uklone s liste prijatelja ili mobitel da zanemare sms, ali prakticiraju slično socijalno distanciranje prema onima koji ih iznevjere, što je dosad zapaženo samo kod ljudi i šimpanzi.

Mogu vježbati samokontrolu

Vrane ne pokreće isključivo instinkt – mogu doživjeti iščekivanje i izvježbati samokontrolu ako je krajnji rezultat veća nagrada. Baš kao kod djece u stanfordskom Marshmallow eksperimentu.

Mogu planirati budućnost i razmjenjivati ​​stvari

Kada se obuče u korišćenju alata, vrane ga vide kao vrijednost koju mogu staviti na stranu za buduće potrebe. Sljedeća studija sugeriše da vrane donose odluke za budućnost  izvan njihovog trenutnog senzorskog konteksta, baš poput majmuna.

Pamte ljude koji su bili dobri prema njima

Studija je uključivala vrane i ljude kako razmjenjuju niskokvalitetnu hranu (hljeb) za visokokvalitetnu (sir). Jedan bi eksperimentator pošteno izvodio trgovanje s vranom, a drugi bi vranu prevario, pa bi nakon što bi mu ona dala hljeb u zamjenu za sir – on sir pojeo. Nakon mjesec dana vratila su se tri čovjeka da opet trguju hranom: pošteni eksperimentator, nepošteni i neutralni kojeg dosad nijesu viđale. Vrane bi zapamtile onog poštenog i jedino s njim bi nastavile razmjenu.

Koriste geste za komunikaciju

Baš kao bebe prije nego što nauče da govore, vrane komuniciraju koristeći geste. Poput prikupljanja predmeta i pokazivanja istoga drugim vranama ili nuđenja predmeta drugima.

Vole se igrati

Objašnjenja su nepotrebna, pogledajte video.

Objavio/la na 08:31. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-