Island prvi na svijetu izjednačio plate muškaraca i žena

Island je, usvajanjem novog zakona u parlamentu, u kojem 50 odsto poslanika čine žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju da budu jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće da plate kaznu, prenosi klix.ba.

Dagni Osk Aradotir Pind, članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, kazala je za Al Džaziru da je riječ o mehanizmu kojim žele da osiguraju da žene i muškarci budu jednako plaćeni.

Ona je dodala da su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarce i žene plaća jednako, ali da je i dalje postojala nesrazmjera u njihovim platama.

Međutim, novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, kao i opozicija.

Navodi se da je, prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, Island već devet godina zaredom prva zemlja na lestvici zemalja po jednakosti polova.

Objavio/la na 23:48. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-