Guteres uputio ‘crveno upozorenje’ čovječanstvu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je uputio “crveno upozorenje” zbog opasnosti koje prijete svijetu u 2018. godini i pozvao svjetske lidere na jedinstvo.

Guteres je u novogodišnjoj poruci upozorio da su širom svijeta u porastu nacionalizam i ksenofobija, da je nejednakost sve veća, klimatske promjene sve brže, te da svjedočimo užasavajućem kršenju ljudskih prava.

“Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. Od hladnog rata, u svijetu nije postojao ovako veliki strah od izbijanja nuklearnog rata”, rekao je Guteres, prenose agencije.

Generalni sekretar je napomenuo da je pre godinu dana preuzeo tu funkciju s nadom da će ovo biti godina mira. Nažalost, desilo se suprotno i svijet je krenuo u drugom pravcu, rekao je Guteres.

Uprkos tome, on je izrazio nadu da će čovječanstvo izbjeći najgore scenarije.

“Možemo riješiti sve sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrijednosti, ali da bismo to uradili moramo biti ujedinjeni”, ocijenio je Guteres.

On je pozvao svjetske čelnike da ponovo izgrade povjerenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva.

Objavio/la na 19:31. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-