Fejsbuk radi za američku vladu

Društvena mreža Fejsbuk radi u korist američke vlade kada je u pitanju uklanjanje „nepoželjnih“ naloga, piše kolumnista portala „Intersept“ Glen Grinvald.

Novinar navodi da je saradnja društvene mreže sa američkim vlastima postala očigledna nakon blokiranja naloga čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Prema riječima predstavnika kompanije, stranica je zatvorena zbog stavljanja čečenskog lidera na takozvani „Spisak Magnickog“. Lične sankcije odnose se i na predsjednika Venecuele, Nikolasa Madura, međutim njegov nalog još uvijek funkcioniše, naglašava kolumnista.

Grinvald kaže da to znači da Bijela kuća može da primora da se bilo ko ukloni sa Fejsbuka i Instagrama, jednostavnim stavljanjem osobe na sankcionu listu. „Da li ljudi dovoljno vjeruju Trampovoj administraciji da joj daju pravo da bilo koga blokira?“, pita se autor.

Slične „bliske“ veze razvili su Fejsbuk i Tel Aviv, navodi Grinvald. Na primjer, ova društvena mreža više puta je ispunjavala zahtjeve izraelske vlade o blokiranju naloga Palestinaca. U slučaju neposlušnosti, kompaniji su prijetili velikim novčanim kaznama i blokiranjem sajta u Izraelu.

Prema riječima ministra pravde Izraela Ajeleta Šakeda, Izrael je u prethodna četiri mjeseca podnio 158 zahtjeva za uklanjanje informacija koje se mogu smatrati „podsticanjem nemira“. Kao rezultat toga, Fejsbuk je ispunio 95 odsto zahtjeva, prenosi sputniknews.com.

Palestinski informativni centar je saopštio da je blokirano deset engleskih i arapskih stranica administracije sa nekoliko miliona pratilaca. Takođe je u martu prošle godine društvena mreža zatvorila stranicu stranke Fatah zbog fotografije Jasera Arafata sa puškom u ruci.

Autor ističe da takva saradnja nije dostupna svim zemljama: na primjer, ukoliko Iran zatraži uklanjanje naloga demokratskog senatora Čaka Šumera (koji je stavljen na crnu listu zbog podrške Trampove odluke o Jerusalimu), Fejsbuk to neće učiniti. Novinar smatra da se isto odnosi i na Rusiju, koja je prije mjesec dana uvela sankcije nekim kanadskim političarima, ali su njihovi nalozi i dalje aktivni. Drugim riječima, Fejsbuk sarađuje samo sa državama koje imaju direktan uticaj na njega, zaključuje Grinvald.

Objavio/la na 13:04. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-