Rakočević je ogledalo akademske časti rukovodstva UCG

Autorka: Daliborka Uljarević

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava žaljenje zbog odluke Senata Univerziteta Crne Gore (UCG) da Velimira Rakočevića izabere u zvanje redovnog profesora za Krivično-pravnu grupu predmeta na Univerzitetu Crne Gore, i to uz punu svijest o kontraverzama koje prate akademsko djelovanje Rakočevića. Izgleda da nije trebalo dugo čekati da novo rukovodstvo UCG pokaže da ostaje privrženo ranijim “principima” u odnosu na pitanja akademske časti i izbora u zvanja, a gdje su mjerila izvan sfere akademskog. Ovim su i sva njihova obećanja o radu na unaprijeđenju kvaliteta obrazovanja na UCG poništena, a ogoljena je farsa promjena na UCG.

Naslućujući ovaj razvoj događaja, CGO je juče apelovao na rektora UCG prof. dr Danila Nikolića, predsjednika UO prof. dr Duška Bjelicu, kao i prorektorku i predsjednicu Naučnog odbora prof. dr Irenu Orović, da prekinu sa praksom vrijednovanja neakademskih kriterijuma i da dosljedno primijene postojeći okvir koji definiše ova pitanja, a što uključuje i temeljnu provjeru Rakočevićeve podnešene dokumentacije i procjenu u skladu sa Mjerilima o uslovima i kriterijuma za izbor u akademska zvanja.

CGO je podsjetio rukovodstvo UCG i na genezu odnosa ranijeg rukovodstva UCG prema ovom slučaju, uz iznešenu argumentaciju koja ukazuje na ozbiljne nedostatnosti podnešene dokumentacije za ovaj izbor, koji je u junu ove godine Senat osporio. Javnosti je poznato i da je bivši predsjednik Naučnog odbora, Vladimir Pešić, javno izjavio da Rakočević ne zadovoljava sve uslove za izbor u ovo zvanje.

CGO koristi ovu priliku da ukaže na svijetli primjer manjine redovnih profesora, koji nijesu podržali izbor Velimira Rakočevića za zvanje redovnog profesora, a koji su imali pravo glasa. Po saznanjima CGO-a, riječ je o jednom redovnom profesoru UCG koji je glasao protiv izbora Rakočevića i četvoro koji su bili uzdržani. Nadamo se da će javnost uskoro saznati njihova imena, jer takvi primjeri glasanja održavaju nadu da akademski integritet nije zaboravljena kategorija u rukovodećim tijelima na UCG. Takođe, javnost mora saznati i imena onih 11 redovnih profesora koji su svojim glasovima podržali izbor Rakočevića. U njihovom glasanju je teško prepoznati interes akademske zajednice a još manje javni interes ili elemente akademskog integriteta.

*Autorka je izvršna direktorka CGO

Objavio/la na 17:59. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-