Favela Drač i voda

Favela Drač je naselje u Gradskoj zoni 1 Glavnog nam grada Podgorice. U toj faveli sve je kao u srednjem vijeku: od kuća, do infrastrukture, iako je na 300 metara od Trga zavisnosti.

Nedjelja je. Upravo sam došao iz jutarnje trgovine. Krećem da se obrijem, istuširam, i poslije toga popijem kafu sa dragom mi osobom. Vode nema. Doći će – mislim u sebi. Prolazi sat, dva već. I dalje je nema. Silazim u šahtu da vidim okreće li se brojilo, sa strahom da mi nisu pukle preko 40 godina stare instalacije (cijevi) ispod kuće, jer ako je to – propao sam. Moram rušiti podove, kopati ispod kuće, mijenjati cijevi… – ogromna investicija a i ovako jedva sastavljam kraj sa krajem.

Dobro je, nije cijev. Brojilo na šahtu se ne okreće. Ulazim na site Vodovoda tražeći broj da se informišem o čemu se radi. Na broju 440 338 se ne javlja niko. Zovem nekoliko puta, pa opet. Ništa. Vrijeme prolazi a tek kada voda fali vidite kako se ne može bez nje i kako vam je u svakom trenutku potrebna. Svakog časa mehanički idem na česmu: da operem ruke, šoljicu od kafe, tanjirić… Suđa se već nagomilalo za punu mašinu. WC školjka već počine da smrdi. Prolaze još sati, idem kod komšije da pitam. ”Čuli smo da je neki kvar i da će voda doći oko 17h“ – kaže mi.

Ulazim na site Opštine. Nalazim mobilni broj telefona Gradonačalnika “koji je dostupan građanima 24 sata dnevno“ (iz predizborne kampanje). Normalno, niko se ne javlja.

Otkazujem sve sastanake. Skuvao sam nekako nedjeljni ručak. Sve smrdi: od kupatila, do mene. I neopranog, užeglog suđa.

Veče je. Vode još nema. Trebam okupati djecu, sjutra je škola.
Pada mi na pamet Sarajevo (svašta meni pada na pamet). Tri godine bez vode, struje…

Budim se, vode još nema. Ne mogu da se umijem, istuširam. Iz bidona sam nekako oprao zube. I oči samo. Ono, iz jedne šake. U kupatilo ne mogu ući od prljavštine. Sve je prljavo, ja ružno neobrijan, kosa “masna“… Idem tako na posao gadeći se samog sebe. Takav ću kao državni službenik biti među kolegama/nicama i strankama. Istim onim strankama kojih se sam nekad gadim zbog vonja pojedinih i njihove neurednosti.

Čitam informaciju na portalu “Vijesti“: “Iz Vodovoda i kanalizacija“ saopšteno je da je u toku izvođenja radova na izgradnji kanalizacione mreže u Kučkoj ulici na Draču u nekoliko navrata dolazilo do oštećenja cjevovoda, zbog čega su potrošači ostajali bez vode”.

Ironično se smijem u sebi. Ja sam tri ulice od Kučke, a oni su informaciju sročili kao da samo ta ulica nema vodu, i to samo povremeno.

13 sati je. Stariji sin (13god.) mi je došao iz škole. Pitam ga da li je stigla voda. Nije-kaže. Zovem opet kabinet Gradonačelnika. Ovaj put na fiksnom i mobilnom. Opet se niko ne javlja.

Sa posla idem po mlađeg sina u Produženi boravak škole u kojoj uči. Ulazim u staru, neuslovnu kuću. Ćuje se mlaz vode iz kupatila i da sve ”vri“. Voda curi ispod vrata. Brzo zatvaram slavinu koju je stariji sin zaboravio da zavrne kada je valjda provjeravao da li je voda došla. Sad, osim što smrdi, kupatilo je poplavljeno, podne krpe pune vode, hemikalije i deterdženti ispod lavaboa takođe… Sedmogodišnje dijete upravo došlo iz škole je gladno, ali moram najprije donekle bar srediti kupatilo. Puštam vodu iznad kade, izlazi polumlaz žuto-crvene vode. U dnevnom boravku isto. Skidam filtere sa svih česama, sve je puno zemlje a voda je u boji…

Da li je pukla cijev od naglog dolaska pritiska vode? Ova voda nije za piće – dobro vidim…

Čitam informaciju na Fos mediju: „Stanovnici podgoričkog naselja Drač duže od 30 sati nemaju vodu. Iz Vodovoda poručuju da im se obrate kako bi se problem što prije riješio”(!!!).

“Rješavamo trenutno problem sa kanalizacijom u tom području. Ulice su uske a vodovodne cijevi stare. Vjerovatno su presječene neke odnjih. Moguće je da su one možda i ranije presječene, pa smo ih popravljali, ali da su neki djelovi preskočeni. Ne mogu da vjerujem da se građani prvo obrate medijima pa tek onda dispečeru. Apelovao bih na sve građane koji imaju problem da se što prije obrate na broj 020/440-300 kako bi naša ekipa odmah izašla na teren i riješila problem”.

Ne mogu da vjerujem u ono što čitam!? Znaju da su cijevi presječene, jer sami kažu da izvode radove zbog kojih nastaju problemi, a ne samo što ne reaguju već i ne obavještavaju nas građane tj.podanike, i uz to prigovaraju “što obavještavamo o tome medije a ne njih“?

A na site “Vodovoda” dostupnom broju sam lično zvao u nedjelju 5 ili 6 puta i niko se nije javljao. Ili možda “Vodovod” ne radi nedjeljom i nema dežurne službe? Možda i nemaju dovoljan broj radnika, a samo zlobnici šire glasine da imaju tri put više zaposlenih nego što treba, zbog partijskog zapošljavanja?

Oko 17 h kada se voda u bojleru ugrijala, brijem se, kupam i tuširam do besvjesti, kako bih skinuo prljavštvinu sa sebe. Veš mašina radi non-stop, mašina za suđe takođe. A ostali haos u kući ću sređivati postepeno, narednih dana. Znam da će me Vodovod obeštetiti, možda ne baš u potpunosti, ali makar za tri filtera od česmi koje sam promijenio.

Život je lijep: kad si istuširan, obrijan, i kad ne smrdiš. I kad imaš ovakav Vodovod i ovakvog Gradonačelnika koji te mogu napraviti srećnim jer si najzad, posle 30 sati dobio vodu. Za sreću je stvarno potrebno veoma malo!

Objavio/la na 11:52. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-