Samit o klimatskim promjenama u Parizu

U Parizu je danas počeo samit o klimatskim promjenama na kojem svjetski lideri raspravljaju o investicijama i finansiranju projekata u borbi protiv globalnog zagrijavanja, javila je agencija AP.

Samit “Jedna planeta” otvorio je premijer Fidžija Frank Bainimarama, koji je rekao da treba pojednostaviti nadgledanje tehnologije za praćenje klimatskih promjena, dok je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian rekao da je cilj samita ulaganje dodatnih napora za smanjene emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, prenosi Beta.

Skup se održava na inicijativu francuskog predsjednika Emanuela Makrona poslije američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma protiv globalnog zagrijavanja koji je prije dvije godine usvojen takođe u Parizu.

SAD će predstavljati zvaničnik ambasade u Parizu pošto Tramp nije pozvan na skup.
Nekoliko stotina aktivista za zaštitu životne sredine okupilo se ispred zgrade u kojoj se održava skup.

Grupa od 200 velikih investitora odlučila je da izvrši pritisak na oko 100 kompanija koje se smatraju zagađivačima kako bi usvojile mjere u borbi protiv globalnog zagrijavanja, saopšteno je danas u Parizu na samitu o klimi.

Investitori, među kojima britanski bankarski gigant HSBC i američki fond CalPERS, zatražili su danas od preduzeća da “brzo reaguju i poboljšaju mjere protiv klimatskih promena, smanje emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte i redovnije daju finansijske informacije o klimi”, navodi se u saopštenju danas pročitanom na samitu.

Na spisku kompanija zagađivača nalaze se velike naftne i gasne grupe, kao i kompanije Erbas, Ford, Folksvagen, a i grupe u oblasti rudarstva i industrije čelika.

Sektor energetike je odgovoran za jednu trećinu emisije štetnih gasova na planeti.

Investitori su obećali da će tokom pet godina pratiti rad tih preduzeća i da će ih “skinuti” sa spiska zagađivača ako ulože dodatne napore i smanje zagađenje.

Investitori su u tu akciju protiv klimatskih promjena uložli 26,3 milijardi dolara.

Objavio/la na 13:27. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-