Pravljenja pice na listi UNESCO svjetskog nasleđa

Umjetnost pravljenja napuljske pice uvrštena je danas na listu svjetskog nasleđa zajedno sa iranskom igrom u kojoj se jašu konji i holandskim vjetrenjačama, saopšteno je iz Uneska.

Ova organizacija UN upisala je napuljsku vještinu “picaulio” na listu Nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Italija je prethodno obrazložila da vještina pripremanja podloge za picu i njenog pečenja spada u kulturnu i gastronomsku tradiciju ove zemlje.

Tradicionalna napuljska pica ima relativno tanku koru, osim ivice, koja se tokom procesa pečenja naduva poput gume bicikla, prenosi Srna.

Ova pica se peče isključivo u zidanoj peći na drva i ima dvije klasične verzije: marinara (paradajz, bijeli luk, origano i ulje) i margerita (paradajz, mocarela, ulje i bosiljak).

Prva pica margerita napravljena je 1889. godine u čast kraljice Margerite, koja je tada bila u posjeti Napulju. Ova pica ima boje italijanske zastave – crvenu, bijelu i zelenu.

Unesko je uvrstio na listu i iransku igru čogan i vještinu upravljanja vjetrenjačama i vodenim mlinovima u Holandiji.

U svjetsko nasljeđe uvrštena je i tradicionana vještina pravljenja čamaca na indonezijskom ostrvu Јužni Sulavesi, kao i kulinarska tradicija nsima iz afričke zemlje Malavi.

Kulinarska vještina uvažena je i unošenjem na listu turske kafe, medenjaka sa sjevera Hrvatske i gruzijske tradicionalne metode proizvodnje vina kvevri.

Objavio/la na 11:25. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-