Kurc upozorio na moguću krizu u OEBS

Predsjedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc upozorio je danas na opasnost izbijanja nove krize u toj organizaciji.

Kurc je, otvarajući 24. Savjet ministara OEBS, kojim se formalno završava predsjedavanje Austrije ovom organizacijom, izrazio zabrinutost zbog rasprava oko budžeta u OEBS-u.

“Potrebno nam je rješenje kako ne bi ugrozili stabilnu osnovu za finansiranje organizacije”, poručio je Kurc, prenosi Tanjug.

On je ukazao na jedinstvenost OEBS-a kao foruma za dijalog o bezbjednosnim pitanjima istakao da je OEBS danas važniji nego ikada za bezbjednost u Evropi.

“Kriza povjerenja među našim zemljama i dalje je prisutna. Tom trendu moramo da se suprostavimo. Više bezbjednosti se može dobiti samo uz veće povjerenje”, naveo je Kurc.

Prema njegovim riječima Austrija je za ovaj Savjet izabrala zbog toga svjesno teme koje pogađaju sve države članice i za koje je potrebno zajedničko rješenje, pa je konferencija tako organizovana da se može iskoristiti kao najbolja moguća platforma za to.

Na marginama Savjeta ministara, dodao je Kurc, biće vođeni konretni razgovori o bezbjednosnoj situaciji u Ukrajini. Kurc je iznio i pozitivan bilans austrijskog predsjedavanja, podvukavši posebno pronalaženje rješenja za personalnu krizu sa kojom je OEBS bio suočen ljetos, kada je čak četiri vodeće funkcije ostalo nepopunjeno.

Naveo je i pokretanje strukturisanog dijaloga o vojnim izazovima, kao i održavanje „5+2“ razgovora o Pridnjestrovlju, kao pozitivne rezultate austrijskog predsjedavanja.

Kurc je podvukao da je Austrija tokom predsjedavanja posebno težište stavila na borbu protiv radikalizacije i terorizma.

“Nijedna naša zemlja nije bezbjedna od tih problema”, upozorio je on dodajući da je želio da se oko ove teme slože sve zemlje. Najavio je da će specijalni izaslanik za ovu oblast Peter Nojman izraditi „priručnik za prevenciju“.

Kurc je kazao da se u OEBS diskusija oko ljudskih prava često kontroverzna, te podvukao značaj učešća civilnog društva u ovoj oblasti. I generalni sekretar OEBS Tomas Greminger ukazao je da u OEBS postoji kriza povjerenja.

„Trenutno smo suočeni sa najnižim stepenom povjerenja među ključnim akterima. Potrebni su graditelji mostova“ poručio je on. Pošto se odluke u OEBS donose konsenzusom neophodno je povjerenje dijalog i spremnost za kompromis, rekao je Greminger.

S tim u vezi je rekao da sa posebnom zabrinutošću prati diskusiju oko reforme stope doprinosa budžetu OEBS zemalja članice.

Objavio/la na 13:32. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-