CG:”Strateks” prvi na Balkanu omogućio plaćanje Bitcoinom

Kompanija “Strateks” Nila Emilfarba omogućila je klijentima u Crnoj Gori plaćanje usluga i proizvoda kriptovalutom Bitcoin, čime je postala prva kompanija na Balkanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo.

Već od ove sedmice moguće je plaćati u budvanskom “Dakli hotelu”, restoranu i marini, ali i kupiti nekretninu u luksuznim kompleksima kompanije “Dakli gardens” na Zavali u Budvi i “Dakli rezidens” nadomak Starog grada u Budvi.

“Plaćanje se vrši putem neke od zvaničnih aplikacija i novac koji je predmet transakcije se automatski konvertuje u evre. Prema zvaničnim podacima, u svijetu je aktivno samo 10.000 ovakvih platnih mjesta, dok prema zvaničnom sajtu: cionmap.org na cijelom Balkanu, osim projekata pod okriljem `Strateksa`, postoji još možda samo jedno platno mjesto”, saopšteno je iz “Strateksa”, prenosi Srna.

Bitcoin, koji ne postoji u fizičkom obliku, premašio je vrijednost od 12.000 dolara za jedan novčić, a cijena varira i zavisi od potražnje.

Ideju Bitcoina razvio je Satoši Nakamoto još 2008. godine, kada je objavio dokument u kojem je pojasnio kako će virtuelna valuta funkcionisati.

Tada je ustanovljeno da će se stvarati pomoću specijalnog kompjuterskog softvera i razmjenjivati direktno među korisnicima, bez prisustva treće strane.

Riječ je o decentralizovanom sistemu koji ne može da kontroliše jedna osoba, uključujući čak i njegovog tvorca. Valuta nije oslonjena na banke i njome navodno ne upravlja nijedna država, osoba ili grupa.

Bitcoin je programiran da se ne može duplirati, što znači da jedan nije moguće potrošiti dva puta. Postoji u elektronskom obliku i čuva se u takozvanim “novčanicima”.

Prema podacima portala “Koindesk” za 2016. godinu, broj bitcoin novčanika se udvostručio i iznosi 12,77 miliona.

Objavio/la na 09:51. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentara za “CG:”Strateks” prvi na Balkanu omogućio plaćanje Bitcoinom”

  1. Sigurno je jedno : veliki dobici su u uskoj vezi sa velikim gubicima, pa je tako i sa kriptovalutom, i u prvom redu sa Bitcoinom, njenim ( tj. kriptovalutom) najvecim predstavnikom. Sve sto je ” supermoderno i u trendu ” nikako ne znaci da je dobro. Naprotiv. Ta imaginarna valuluta nema svoga ” regulatora ” u vidu drzve, banke, fin. institucije….ti. nema posrednika izmedju ( recimo) vas i nekog drugog lica kome vi saljete svoj novac. Koliko god to ( bez posrednika) izgledalo fino toliko to moze da bude i opasno. To je , koliko mi se sada cini , ” idealno” polje za hakere. Onog monenta kad hakeri ” provale ” sistem bitcoina i kad negdje nestanu milijarde dolara sa racuna najvecih investitira Bitcoina- one brace blizanaca ( sjecate se ona da brata Winkleviss koji su tuzili Zuckerberga da im je ukrao ideju Facebooka ) tada ce i ta ” valuta ” da pretrpi ” slobodan pad “. A do tada kupujte Bitcoin sve dok ste spremni da izgubite sve sto ste u tu ” valutu ” ulozili.

  2. ” Plaćanje se vrši putem neke od zvaničnih aplikacija i novac koji je predmet transakcije se automatski konvertuje u evre……” . Dakle, ako je ” Strateks ” toliko ” siguran ” u Bitcoin, zasto ga ” automatski KONVERTUJE u evro ” . Zasto?!. Ako je vec uvjeren da je to ” valuta ” koja moze SAMO da raste , i da ce danasnji bitcoini vec ” sjutra ” biti nekoliko puta veci. Zamislite, kupite stan na Zavali i danas ga platite 2 miliona eura. ” Strateks ” koji je primio vase pare, vec sjutra ima ( bar duplo) 4 miliona euro. Zato velika molba ” Strateksu” da be konvertujte nista u eure, i da ostavi SVE u Bitcounina. Zasto?! Pa zato sto ” Strateks” ima ocigledno svoju finansijsku strategiju, jer da je nema nebi bio na Zavalu nego u Montekarlu.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-