Kako zaustaviti tahikardiju

Mnogima od nas je poznat osećaj kada srce u grudima počne da lupa jače nego obično.

Kod naglo snižene temperature ljudsko srce počinje da kuca usporeno. Na taj način nervni sistem prilagođava organizam na nove uslove. Srce najbrže „odreaguje“ kada se ohladi lice, jer mu je ono bliže od ostalih delova tela.

Zato se preporučuje da se u slučaju tahikardije uradi sledeće:

Prvi način

U duboku posudu sipajte hladnu vodu. Što je voda hladnija, to je bolje, pa zato ako imate led, dodajte i njega. Zadržite dah, ako treba i prstima stisnite nos, i naglo spustite lice u hladnu vodu na nekoliko sekundi.

Ako nemate odgovarajuću posudu, zagrabite vodu dlanovima i spustite lice u njih. Takođe, možete malo i masirati kožu lica kockama leda, obraćajući posebnu pažnju na predeo oko slepoočnica.

Drugi način

Ovom procedurom delujemo na lutajući nerv koji reguliše broj kontrakcija srca. Tehnika se izvodi na sledeći način: udahnite duboko i napregnite stomačne mišiće. Palcem i kažiprstom zatvorite nos; zatvorite i usta i oči. Probajte da sa zatvorenim nosom i ustima napravite izdah, dok i dalje naprežete trbušne mišiće.

Nijedan od gore navedenih metoda ne smete primenjivati ukoliko tahikardiju prati jak bol u grudima ili osećaj nedostatka vazduha. U ovakvim situacijama jedino rešenje je da pozovete hitnu pomoć.

uspesnazena.com

Objavio/la na 09:34. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-