Isti direktorat, dva rješenja

 Autor: Tim IA

Institut alternativa je oštro kritikovao Vladin Predlog izmjena zakona o državnoj upravi kojim je propisano da se javna rasprava neće sprovodi 
”kad se zakonom, odnosno strategijom uređuju pitanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti i godišnjeg budžeta; u vanrednim, hitnim ili nepredvidljivim okolnostima; kad se zakonom bitno drukčije ne uređuje neko pitanje.” Nakon naše osude takve Vladine inicijative, oglasilo se Ministarstvo javne uprave i objasnilo da je takva zabrana već postojala.

Veoma je zabrinjavajuće da je jedino obrazloženje Ministarstva javne uprave za zabranu javnih rasprava to da je isto ograničenje preuzeto iz podzakonskog akta – kako saznajemo iz izjave date Vijestima, objavljene 2.decembra ove godine. Još više zabrinjava da se ministarstvo “ne sjeća” svog obećanja da će sporne odredbe biti izbrisane i iz Uredbe, a ne pojačane zakonom.

Naime, podsjećamo javnost da su Institut alternativa i drugi učesnici javne rasprave o upravo tom podzakonskom aktu, odnosno Nacrtu uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona, predložili tokom 2016. godine da se problematični izuzeci izbrišu. Štaviše, predlagač Uredbe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno tadašnji Direktorat za državnu upravu i lokalnu samoupravu, je naš predlog prihvatio. O tome postoji pisani trag, zvanični izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu uredbe, objavljen 29. jula prošle godine. (ispod je izvod iz izvještaja: )

Direktorat MUP-a koji je prihvatio ovaj predlog je isti Direktorat koji se sada uputio Vladi upravo suprotno rješenje i čine ga mahom isti službenici kojima je samo preimenovano ministarstvo. Očekivali smo od MJU barem minimalan pokušaj da objasni zašto su promijenili sopstveni stav naveden u izvještaju, a to je da je “nužno obezbijediti minimum participacije zainteresovane javnosti u pripremi zakona”.

Novo ministarstvo i nova Vlada ovim očigledno čine korak unazad u odnosu na obećanje prethodne Vlade. Predlog zakona kojim se zabranjuju rasprave je veoma rigidan potez koji vodi daljem zatvaranju državne uprave i širenju prostora za samovolju donosilaca odluka koji ne moraju više ni ulagati napor da argumentovano odbrane rješenja koja predlažu.

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Uredbi u cjelini je dostupan na internet stranici MUP-a.

Objavio/la na 18:13. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-