Zaraženo meso u Federaciji BiH

zarazeno mesoVeterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stavili su van prometa i naložili neškodljivo uništavanje 37.118 kilograma sirovina i proizvoda životinjskog porijekla.

Za ove namirnice je utvrđeno da su zdravstveno neispravne, a zbog prisustva salmonele naložen je vraćanje 68.680 kilograma sirovina iz uvoza čiji su dalji promet i upotreba zabranjeni.

Portparol Uprave Vildana Brdarić je navela da su za 10 mjeseci ove godine veterinarski inspektori uzeli 5.577 uzoraka proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, hrane za životinje, briseva radnih površina, ambalaže. Od ukupnog broja uzetih uzoraka za najveći broj njih, odnosno za 4.582 ili oko 82 odsto zatražena je mikrobiološka analiza, prenose mediji.

Prema njenim riječima, kod 23 mikrobiološki ispitana uzorka utvrđeno je prisustvo mikroorganizama suprotno važećim propisima u BiH. U 13 uzoraka otkriveno je prisustvo salmonele, u 6 klostridije, a u 4 uzorka prisustvo stafilokoka i ešerihije koli veće od dozvoljene količine.

U četiri ispitana uzorka utvrđena je nedozvoljena količine teških metala, arsena i kadmija.

Objavio/la na 21:43. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-