Šomburg: Haški sud se zatvara prerano

haski_tribunalHaški tribunal ima velike zasluge za međunarodno pravosuđe, smatra bivši sudija Tribunala Volfgang Šomburg. Neke odluke suda ne može da razumije, a vjeruje da je najveća greška što se sud zatvara – prerano.

“Tribunal je pokazao da se može pokrenuti postupak i protiv velikih, da nije tačno da se sitna riba kažnjava a krupna prolazi nekažnjeno. Na početku smo imali suđenja takozvanim sitnijima, kao što su čuvari u zarobljeničkim logorima. I mogli smo da ih osudimo. Posle toga smo postepeno napredovali u radu i na osnovu dokaza sakupljenih u drugim postupcima, bilo je moguće složiti kockice mozaika. Tako je bilo moguće osuditi i Mladića i Karadžića. To je nevjerovatan uspjeh ovog Tribunala. Ubijeđen sam da će se kasnije ljudi čuditi kako je sud, koji je nastao tako reći ni iz čega, uspio tako nešto”, kaže Šomburg za DW.

Objavio/la na 10:21. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-