Odbij!

“Dalje ruke od TV Nikšić!”, glasno je kazao muški glas osobe koja je sjedjela iza mene u jednoj od za sastanke većeg broja ljudi podesnih prostorija Centre Ville u Podgorici.

Prije ove odlučne poruke, muški glas reče da je spriječen da ranije dođe na skup zbog nekih anonimusa koji su došli ispred RT Nikšić sa samoljepljivim trakama preko usta. Precizirao je da je riječ o aktivistima jedne opozicione političke partije (URA), za koju nije imao nijdnu lijepu riječ.

Glas je pripadao Milutinu Stijepoviću, sada direktoru RT Nikšić, lokalnog javnog emitera, a ranije uredniku u nacionalnoj javnoj televiziji.

Skup na kome se čulo Milutinovo odlučno ‘No pasaran’ bio je regionalna, dvodnevna, konferencija širokopojasnog naziva “Zaštiti i poštuj – čuvajmo ljudska prava”. Zbilo se to 23. novembra, godine ove. Bio je u toku treći panel, posvećen pitanju “eksploatacije djece u političkom oglašavanju”.

Direktor RT Nikšić se javio za riječ poslije izlaganja panelista/panelistica i obznanio zbog čega ga nije bilo na početku skupa i kroz kakve je nevolje u Nikšiću prošao dok je u Podgoricu došao.

Davor Glavaš, jedan od panelista, lijepo je objasnio direktoru nikšićkog javnog emitera da je zloupotrijebio skup, da nije priličilo da sada i ovdje o tome govori.

Prijekor paneliste iz Hrvatske je ušao u uši direktora Stijepovića, ali samo kao podstrek. Umjesto izvinjenja, ponovio je poruku: “Dalje ruke od TV Nikšić!”

Zvuči tako prirodno da direktor jednog javnog medija, koji se – kako se to obično i tačno kaže finansira iz džepova svih živućih građana & građanki na određenoj teritoriji- odlučno stavlja do znanja da će braniti taj medij od uticaja nekog partikularnog, partijskog interesa. Zvuči to mnogo prirodnije od kliktanja opozicionih lidera u odbranu nezavisnosti nacionalnog javnog emitera od pokušaja vlasti da ga ponovo potčini.

Ostaje otvoreno pitanje da li je ‘No pasaran’ direktora RT Nikšić rečeno u ime svih građana/građanki Nikšića i u cilju njihove zaštite od upliva partikularnih interesa, ma čiji da su?

Tom Rozenstil i Bil Kovač, u knjizi “Elementi novinarstva”, koju često navodim kao štivo koje je učvrstilo moje profesionalno vjeruju, kažu da je svrha novinarstva da pruži ljudima informacije koje su im potrebne da bi bili slobodni i učestvovali u upravljanju samima sobom, a da je prva i najvažnija lojalnost novinarstva ona prema građanima.

Ne bih rekao da je odlučna poruke direktora Stijepovića bila izgovorena u ime onih kojima su potrebne informacije da bi bili slobodni i, kao takvi, učestovali u upravljanju samima sobom. Da je izgovorena u tome duhu, ne bi ta poruka čekala regionalnu konferenciju, nego bi zorno bila saopštena lokalnoj i svecrnogorskoj javnosti, za primjer ostalima.

Ako se moglo nekad pjevati: “Oj ni’šićka željezaro, Crne Gore ogledalo”, moglo bi, vala, i sada: “Oj nikšićki RTV-eu…”

Bojim se da je direktor Stijepović izborom mjesta i načinom na koji je saopštio svoje “Odbij!” jasno stavio do znanja da on lokalni javni medijski servis zaista brani i da ga brani za nekoga, ali taj neko nijesu građani i građanke.

Na posljednjim izborima u opštini Nikšić nije učestovala opozicija. Veliki broj izašlih na izbore je učinio izborni listić nevažećim.

Objavio/la na 15:54. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-