UN: Pristup energiji uslov za napredak najsiromašnijih zemalja

Najmanje razvijene zemlje svijeta treba da dobiju veći pristup struji da bi mogle da izađu iz siromaštva, navodi se u izvještaju UN, u kojem se bogate zemlje pozivaju da učine više kako bi ispunile svoje obećanje da će pomoći da se premosti jaz u snabdijevanju energijom.

U izvještaju Konferencije za trgovinu i razvoj Ujedinjenih nacija (Unctad) navodi se da 60 odsto ljudi u 47 najmanje razvijenih zemalja svijeta nema pristup struji, što je ukupno oko 577 miliona ljudi.

Pristup stabilnom snabdijevanju struje od ključne je važnosti za privredni rast u zemljama u razvoju.

Više od 40 odsto preduzeća u zemljama obuhvaćenim izvještajem pogođeno je neadekvatnim, nepouzdanim i skupim snabdijevanjem strujom, navodi se u izvještaju, prenosi Beta.

Te kompanije u prosjeku deset puta mjesečno ostanu bez struje, a ti prekidi u prosjeku traju po pet sati, što ih košta oko sedam odsto proizvodnje.

“Energija kao izvor transformacije jedno je od ključnih pitanja ekonomskog razvoja i tu mi nastojimo da damo doprinos, konkretno za najmanje razvijene zemlje”, rekao je generalni sekretar Unktada Mukista Kituji novinarima u Bangkoku.

Prema njegovim riječima, nedostaje 1.500 miijardi dolara da se ispuni cilj univerzalnog pristupa struji do 2030. godine. Univerzalan pristup struji do 2030. godine jedan je od globalnih ciljeva UN.

Da bi se ostvario globalni cilj univerzalnog pristupa energiji do 2030. godine potrebno je da godišnja stopa elektrifikacije u tim najmanje razvijenim zemljama poraste 350 odsto, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da bi za to trebalo uložiti između 12 milijardi i 40 milijardi dolara godišnje.

U izvještaju su obuhvaćene 33 zemlje u Africi, devet u Aziji i pet u Južnom Pacifiku i Karibima.

UN podstiče vlade u tim zemljama da usvoje politiku koja će privući investitore i unaprijede korišćenje svojih energetskih resursa.

Generalni sekretar Unktada Kituji je rekao da je teško za te zemlje da dobiju privatne izvore finansiranja za smanjenje siromaštva.

“Svijet je došao do toga da kažemo da privatni sektor najbolje pokreće mnoga rješenja za razvoj. Ali ne može se to reći za najmanje razvijene zemlje. Ne možete ostaviti privatnom tržištu da riješi izazove u Laosu, Bangladešu i Kambodži”, rekao je Kituji.

On je ocijenio da obnovljiva energija može da odigra revolucionarnu ulogu u takvim zemljama. Do sada je većina tih inicijativa bila manjih razmjera, a UN se zalažu da se upotreba te tehnologije poveća.

Objavio/la na 13:11. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-