Naučnici: Zemlja sve zagađenija vještačkim svijetlom

zemlja_svijetloPlaneta Zemlja sve je više izložena vještačkom svijetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije kao što su LED svjetiljke, naveli su istraživači u analizi o rastućem “svjetlosnom zagađenju” koje može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja i biljaka.

Osvjetljenje planete povećano je u kvantitetu i intezitetu za oko dva odsto godišnje od 2012. do 2016. godine, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu “Science Advances”, prenosi Beta.

Vještačko osvjetljenje prisutno je svuda u svijetu a u nekim područjima koja su ranije imala manje svijetla sada se bilježi veliki skok u osvjetljenju, navodi se u studiji koja je prva takve vrste i bavi se efektima osvjetljenja LED svjetiljkama koje troše manje struje od običnih sijalica.

Stručnjaci su naveli da su LED sijalice koje proizvode istu kolličinu svjetlosti ali s manje struje dovele do smanjenja troškova gradova za uličnu rasvjetu, ali je to uticalo s druge strane sa više osvjetljenja.

Naučnici su upozorili da svjetlost tokom noći može da poremeti biološki sat, odnosno san kod ljudi, čime se povećava opasnost od depresije, dijabetesa ili raka. Osvjetljenje takođe može da ugrozi biljni i životinjski svijet, a kod biljaka može da spriječi mirovanje koje je neophodno da se prevaziđe zima i ponovi cvjetanje u proljeće.

Objavio/la na 10:21. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-