Kurti: Ratovi počinju tamo gdje postoji problem sa granicom

Skupština Kosova bi danas trebalo da raspravlja o izvještaju Komisije za demarkaciju, a premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom “neće proći u parlamentu”.

“Sporazum će pasti u parlamentu. Time se otvara put za nove pregovore sa Crnom Gorom ili međunarodnu arbitražu”, rekao je Haradinaj za televiziju Klan Kosova.

Albin KurtiFunkcioner opozicionog Samoopredeljenja Aljbin Kurti je rekao da je izvještaj Komisije “uvod u novi rat”, prenosi Blic.

“Ja sam lično protiv rata sa Crnom Gorom, ali ratovi počinju tamo gdje postoji problem sa granicom”, rekao je on.

Ramuš Haradinaj je u septembru naložio raspuštanje Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom, koja je ranije utvrdila granicu sa Kosovom.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je ranije izjavio da je pitanje demarkacije s Kosovom za Crnu Goru “gotova stvar”, navodeći da je za međunarodnu arbitražu potrebna saglasnost obje strane.

Komentarišući stav kosovskog premijera, koji smatra da je međunarodna arbitraža rješenje za demarkaciju granice sa Crnom Gorom, Darmanović je rekao da je sa Kosovom potpisan ugovor koji je ratifikovao crnogorski parlament, u skladu sa običajima međunarodnog prava i dobrih odnosa među zemljama.

“Tako da je za nas to gotova stvar”, rekao je Darmanović i dodao da mu nije poznato da je “Crna Gora ikada poništila ratifikovani međunarodni ugovor, tako da se to neće desiti ni ovog puta”.

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. godine u Beču.

Ugovor je potvrdila crnogorska strana, ali ne i kosovska, jer se tome oštro protivila tadašnja opozicija u Prištini, te i stranka Ramuša Haradinaja, koja smatra da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije.

Na zahtjev bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage, međunarodna ekspertska grupa je utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.

Priština je bila pod velikim pritiskom SAD i Evropske unije (EU) da ozvaniči sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom, što je bio i uslov Prištini za liberalizaciju režima viza sa EU.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtjev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova (AAK) se žestoko opirala dogovoru koji su prije tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu.

Objavio/la na 13:03. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-