Izrael odbija da primi nagradu UNESCO

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) izabrala je da za dostignuća u oblasti prirodnih nauka nagradi izraelski Institut Volkani, ali je Vlada Izraela odlučila da odbije nagradu zbog “antiizraelskih rezolucija” koje je agencija usvajala.

Odluku da se nagrada odbije donijeli su ministar obrazovanja Naftali Benet i ministar poljoprivrede Uri Ariel u dogovoru s kabinetom premijera Benjamina Netanjahua u sklopu koraka koje Izrael preduzima protiv UNESCO, prenosi RSE.

Agencija je u avgustu saopštila da će nagraditi Volkani centar koji je istraživačka ruka Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za doprinos istraživanju u oblasti prirodnih nauka.

“Institut je uspješno razvio inovacije i najnovije metodologije u poljoprivrednom istraživanju s praktičnim primjenama, kao i kapacitet izgradnje programa za promovisanje obezbjeđenja hrane u sušnim, polusušnim i pustinjskim pređelima, doprinoseći ljudskoj dobrobiti”, navela je tadašnja generalna direktorka UNESCO Irina Bokova u obrazloženju odluke.

Međutim, Izrael je odlučio da ne prisustvuje dođeli nagrada UNESCO za prirodne nauke, koja će biti održana za dvije neđelje u Ekvatorijalnoj Gvineji.

“Nema sumnje da Institut Volkani i njegovi istraživači zaslužuju nagrade i priznanja, ali ne od organizacije koja je ranije podržavala političke rezolucije protiv Izraela”, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, objasnivši da nagrada ne može da služi kao smokvin list da se legitimizuju političke rezolucije te organizacije koje nanose štetu državi Izrael.

Takođe je rekao da nije namera Izraela da porekne nagradu i međunarodno priznanje instituta koji to zaslužuje, ali nagradu neće primiti samo da bi legitimizovao dj.

Predsjednik SAD Donald Tramp je nedavno odlučio da se njegova zemlja povuče iz UNESKO zbog neobjektivnosti prema Izraelu, a Izrael razmatra svoje članstvo u agenciji.

Premijer Netanjahu je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da se pripremi povlačenje. Izraelski mediji navode da to znači da se takav potez ne planira u narednoj godini.

Objavio/la na 19:16. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-