Upozorenje naučnika: U 2018. će biti 20 veoma razornih zemljotresa

zemljotres, ilustracijaNaučnici su upozorili da bi Zemlju sledeće godine moglo da pogodi 20 veoma razornih zemljotresa zbog usporavanja zemljine rotacije.

Kako prenosi “Mejl onlajn” eksperti upozoravaju da se svijet ove godine “provukao” sa šest razornih zemljotresa, ali da tako neće biti sledeće godine kada nas čeka najmanje 20 takvih kojima će biti pogođena milijarda ljudi, prenosi B92.

Prema njihovim proračunima najrazorniji će biti u tropskim područjima, gdje živi oko milijarda ljudi.

Okidač za takav scenario je mala promjena u brzini rotiranja naše planete, što će dovesti do velikih seizmičkih aktivnosti koje će osloboditi ogromnu količinu podzemne energije.

Oni objašnjavaju da to znači da će ona strana Zemlje koja je najbliža Mjesecu “osjećati” da joj je gravitacija veća, dok će suprotno tome, ona strana koja je najdalja od Mjeseca osjećati smanjenu gravitaciju.

Ta razika u gravitacionom povlačenju utiče na pomjeranje tektonskih ploča, što opet uzrokuje tzv. plimske izbočine koje “vuku” Mjesec bliže ili dalje od Zemlje oko četiri centimetra svake godine.

Mjesec zatim vrši suprotnu silu na Zemlju, odnosno na plimske izbočine, povlači ih unazad i usporava rotaciju planete.

Sve to utiče na vrijeme potrebno da se Zemlja okrene oko svoje ose, a ono varira za oko milioniti dio sekunde po jednom danu.

Iako stopa rotacije nije ravnomjerno opala prosječan dan je duži od 15-milionitog do 25-milionitog dijela sekunde svake godine.

Objavio/la na 11:35. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-