Svaki jedanaesti građanin CG ima dijabetes

dan dijabetesDanas se u više od 160 zemalja obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Svaki jedanaesti građanin Crne Gore ima jedan od dva tipa dijabetesa, kazao je Vijestima doktor Đorđe Krnjević.

Prema riječima Krnjevića, u Crnoj Gori je registrovano 35.000 oboljelih od ove bolesti, dok se procjenjuje da 15.000 Crnogoraca i ne zna da ima dijabetes.

“Vjerovatno smo u vrhu na nivou Evrope, ali smo prosjek kad se uzmu u obzir zemlje svijeta. Više od 90 odsto pacijenata oboljelo je od dijabetesa tipa 2, koji je nekad bio poznat kao “starački dijabetes”, ali od ove bolesti sve češće obolijevaju mlađi ljudi, što je posljedica neurednog načina života. Manji broj oboljelih pati od dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti, a to su uglavnom djeca”, rekao Krnjević.

Nevladine organizacije „Plavi krug“ iz Bara, “BiciKlinički pokret“ (klub ljubitelja biciklizma iz Kliničkog centra, kojoj Krnjević i pripada) iz Podgorice i podgorička NVO „Dijabetes“, uz podršku organizacije Biciklo.me, organizovaće danas biciklističku vožnju sa ciljem da se promovišu zdravi stilovi života kao jedan od preduslova za prevenciju dijabetesa.

Sa dijabetesom živi između osam do 10 odsto ukupne svjetske populacije, a pretpostavka je da skoro 400 miliona ljudi ima dijabetes.

Objavio/la na 11:03. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-