ESMA upozorila na rizike koje nose kriptovalute

Evropski regulator za finansijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupovini digitalnih valuta, eksperimentalnom i neregulisanom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Evropska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) objavila je u ponedjeljak da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulisane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane, prenosi portal banker.me.

“ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja”, naglasili su u ESMA-i, upozoravajući na rizik “kompletnog gubitka vašeg ulaganja”.

“Mnoge valute odnosno tokeni… nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup odnosno korišćenje određene usluge/proizvoda”, kažu u agenciji, upozoravajući izdavače digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.

ESMA se tako pridružila švajcarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO.

Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena preduzetnici nekad u roku od nekoliko sati prikupe desetine miliona dolara – uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena ne dobijaju udio u projektu odnosno vrijednosnici.

ICO-i su podstakli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija poskočila s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini septembra, napominje Reuters.

Objavio/la na 13:54. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-