Kada ako ne sada

Autorke: Ativistkinje ANIMA

kristalna noc9.novembar – Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u čast sjećanja na Kristalnu noć 1938.g kada se širom Njemačke desio progon jevrejskih građana i građanki, više od 90 Јеvrеја је ubijeno а око 30000 је deportovano u koncentracione logore i tako je počelo u Njemačkoj proganjanje i istrbljenje ne samo Jevreja nego i tzv. “neprijatelja njemačke države” homoseksualaca, kriminalaca i “asocijalnih” ljudi, članova raznih religijskih zajednica, ljudi s mentalnim tegobama, političkih ‘prijestupnika’ poput komunista i socijalista, španjolskih republikanskih izbjeglica te manjina poput Roma i Sinta te ostalih(Vikipedija).

Tako je započeo Holokaust.

Sjećanje na žrtve i antifašističke vrijednosti obavezuju nas da obilježavamo ovaj dan ali i da upozoravamo. Sve su prisutnije zabrinjavajuće pojave u Crnoj Gori koje sve više poprimaju fašisoidno lice i ne samo u Crnoj Gori, nego na prostoru cijele Evrope. Valjano je podsjetiti na čuvenu izjavu Martina Niemollera o tridesetim prošlog vijeka:

U Njemačko, prvo su došli po komuniste – ja se nisam usprotivio,
jer nisam bio komunista.
Onda dođoše po Jevreje – ja se nisam bunio,
jer nisam bio Jevrej.
Onda su došli po unioniste – ja nisam protestvovao,
jer nisam bio unionist.
Onda su došli po Katolike – ja se nisam protivio,
jer sam bio Protestant.
Kad su došli po mene,
više nije ostao niko ko bi mogao da se usprotivi.

Pravo na javno djelovanje antifašistima/kinjama, kao i atesitima/kinjama je danas ugroženije nego ikada ranije i sve je potrebnije afirmisanje vrijednosti antifašizma, slobode i bezuslovne ljudskosti kako bi se zaustavilo nasilje i kršenje ljudskih prava. Nema relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja fašista i antifašista jer svaka politika koja ovo zagovara zagovara novi rat u Evropi kao i u Crnoj Gori.

To se umnogome razlikuje od borbe za izjednačavanje nacionalizama i onih koji su ušli u kolaboraciju sa fašistima i okupatorima što ukazuje na opasnost da se istorija ponovi na našem prostoru.

Objavio/la na 12:06. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-