U Srbiji se pojavio opasan parazit

ljekarska pomoć, ilustracijaStručnjaci novosadskog Pasterovog zavoda otkrili su prvi put u Srbiji postojanje opasnog parazita koji za čovjeka može da bude smrtonosan, piše Blic.

Radi se o multilokularnom ehinokoku koji je za životinje je bezazlen, ali ako sa divljači pređe na kućne ljubimce, a zatim na čovjeka, može da izazove i smrt.

Prema riječima direktora te institucije prof. dr Dušana Laloševića, u Srbiji su u posljednje tri godine zabilježena tri smrtna slučaja usljed običnog ehinokoka. Ljudi su se zarazili zbog nehigijenskog odnosa prema psima. Čak je tim parazitom bilo zaraženo i desetine djece, ali je kod većine uspješno liječen.

Međutim, sada je otkrivena “unaprjeđena” i daleko opasnija vrsta ovog parazita.

“Sada smo došli u situaciju da se u Srbiji pojavio i multilokularni oblik tog parazita koji je mnogo opasniji i jako ga je teško dijagnostifikovati. Taj parazit raste na jetri kao maligni tumor, metastazira i obično se otkrije kada je za operaciju kasno”, rekao je za “Blic” dr Lalošević.

Dr Ivan Pušić iz Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad kaže za “Blic” da je bilo samo pitanje vremena kada će se multilokularni ehinokok pojaviti u Srbiji.

“Taj parazit je prije izvjesnog vremena registrovan u Mađarskoj i samo smo čekali kada će doći kod nas. U toku su provjere na terenu i procjenjuje se koliko je uzeo maha”, kaže dr Pušić.

Objavio/la na 13:14. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-