Tajani:Evropa treba da se plaši širenja malih nacija

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je rekao da bi Evropa trebalo da se plaši širenja malih nacija, u vrijeme dok se Španija bori sa katalonskom krizom, a italijanski regioni Lombardija i Veneto danas održavaju referendume o većoj autonomiji.

„Zbog toga niko u Evropi nema namjeru da prizna Kataloniju. Čak je i Tereza Mej (britanska premijerka) rekla usred ’bregzita‘ da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada ne bi priznalo Kataloniju. Španija je istorijski ujedinjena država sa mnogo autonomnih regiona i raznolikim stanovništvom koje priča različitim jezicima. Evropa se neće ojačati degradiranjem državnosti“, rekao je Tajani za italijanski list Mesađero, prenosi sputniknews.com.

On je rekao da su referendumi u Italiji legitimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

„Prva stvar, ova dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji. U Španiji se nije radilo o autonomiji, već o proglašenju nezavisnosti, što se protivi vladavini prava i španskom ustavu“, rekao je Tajani, prenosi AFP.

Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savjetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

U slučaju pobjede, predsednici Veneta i Lombardije, Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlašćenja koje su inače rezervisana za državu, kao što su bezbijednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sjever. Za to bi, međutim, trebalo promijeniti Ustav.

Objavio/la na 17:14. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-