TAIEX: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti

taiex logoEkspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja djeluje pri Evropskoj komisiji, ocijenila je u izvještaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.

“Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vijesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Beta imala uvid.

“Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu”, navodi se u izvještaju.

TAIEX je naveo i podatke novinarskih udruženja iz Srbije, po kojima se i dalje bilježe fizički napadi i verbalne prijetnje novinarima.

Navodi se i da su novinarska udruženja izrazila zabrinutost zbog nefunkcionisanja mehanizma saradnje koji je uspostavljen između tih udruženja, tužilaštva i policije, o čemu svjedoči činjenica da nisu razriješene brojne prijetnje i fizički napadi na novinare.

TAIEX je preporučio Ministarstvu kulture i informisanja da organizuje projekte i kampanje na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbijednog rada novinara.

U izvještaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji vjerovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. bilo registrovano 1.788 medija.

“Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona eura, mediji većinom nisu samoodrživi”, piše u izvještaju.

Navodi se i da “dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti”.

Objavio/la na 17:25. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-