Jer je sex korjen svega

by | okt 18, 2017 | Čuj - viđi - javi | 0 comments

Javlja: Dejan Kožul

doris malaPisati o sexualnosti danas trebalo bi biti normalno jer živimo u vremenu kad je sve dostupno, ali naš paradoks je da se ona sve više potiskuje, barem kroz javnost putem morbidnih likova poput Željke Markić, pod uticajem crkve itd, pa je pisanje o tome i aktivizam, a naša gošća je onda aktivistica, iako ona sebe tako ne sagledava, ali se svakako bori protiv nametane čednosti.

“Ali nekih stvari ima, što ne govore se svima”, pjevalo se svojevremeno specijalno za onu kulinarsku emisiju Steve Karapandže, misleći, naravno na slatke tajne glavnog šefa, a mi možemo primjeniti ovaj stih i na temu u 191. KUPEK-u, a tema je sex u književnosti. “Nekih stvari ima što ne govore se svima”, važi međutim kod nekog drugog. Kod naše gošće, Doris Pandžić, sigurno ne.

Doris se već godinama bavi sexom u književnosti. O svojim, kako i tuđim, sexualnim fantazijama piše otvoreno, koristi svoja fetišistička iskustva, ali ona nije samo netko tko opisuje razne sexualne fantazije, onako bezveze nabacavši ih, već ih postavlja u više nego interesantne kontekste.

Je, u današnje doba svaka fantazija dostupna je na dva, do tri klika mišem, ali koliko su one realne? Doris je učinila taj napor da se čak i zaposli u školi kako bi približila lik profesorice koja gaji vezu sa svojim učenikom, ali to ne bilo kakvu, o čemu smo pričali u ovom KUPEK-u.

A tu je stekla znatno iskustvo, ne samo u tom odnosu sa učenicima, već i sa profesorima i profesoricama. Sama činjenica da radite u jednoj, relativno zatvorenoj instituciji opterećuje, posebno nekoga poput Doris, koja za sebe kaže da je fetišista i da je njena seksualnost pomalo izmještena iz okvira u kojima živimo, pa je ta iskustva podijelila sa nama u emisiji.

Ono što je posebno zanimljivo je da je Doris za svoj roman – prvijenac dobila nagradu Matice Hrvatske iz Osijeka, dakle, desnog krila desne institucije, a sad je u konkurenciji za još koju nagradu, poput “Prozaka”, nagrade za mlade autore.

Pisati o sexualnosti danas trebalo bi biti normalno jer živimo u vremenu kad je sve dostupno, ali naš paradoks je da se ona sve više potiskuje, barem kroz javnost putem morbidnih likova poput Željke Markić, pod uticajem crkve itd, pa je pisanje o tome i aktivizam, a naša gošća je onda aktivistica, iako ona sebe tako ne sagledava, ali se svakako bori protiv nametane čednosti.

Freud je govorio da je sex korjen svega. Opustite se onda, prepustite maštanju, a ušna osjetile prepustite KUPEK-u i Doris.

0 Comments

Submit a Comment