Traže od Lavrova da zaštiti Šišmakova i Popova

Predsjednik jedne od vladajućih stranka u Rusiji, Rodina, i zamjenik predsjednika Dume, Aleksej Žuravljev, zatražio je od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova zaštitu za dvojicu ruskih državljana, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, objavila je ruska državna agencija TASS.

Rodina je stranka iz koje dolazi i Dimitrij Rogozin, vicepremijer ruske Vade, zadužen za odbrambenu industriju.

“Molim vas da nam ukažete na mjere koje realizuje Ministarstvo inostranih poslova da bi zaštitili naše građane od krivičnog gonjenja u Crnoj Gori, i eventualno preduzimanje daljih mjera u cilju povratka Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u Rusiju (!)”, ističe se u pismu koje je objavila i ruska državna agencija TASS, prenosi RSE.

U tekstu se navodi i da su kao dio istrage, Šišmakov i Popov optuženi za finansiranje puča na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, kao i planiranje atentata na bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Aleksej Žuravljev upozorava Lavrova da su, prema izvještajima medija, ruski državljani, kao i lideri opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, još uvijek pod istragom, dok ,,život i zdravlje naših sunarodnika izazivaju ozbiljnu zabrinutost“.

Pismo Žuravljeva izaziva i nedoumice s obzirom da se indirektno sugeriše da se Šišmakov i Popov ne nalaze u Rusiji i otvara spekulacije da im je uskraćeno slobodno kretanje.

Objavio/la na 13:40. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-