Na Antarktiku 40.000 pingvina umrlo od gladi

pingviniČitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio drugi put u četiri godine, piše Guardian.

Od cijele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabilježene u više od 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizleženih jaja.

Kolonija je doživjela sličnu sudbinu prije četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživjelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji nazvanoj Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni preći dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u cjelini ima rekordno nizak nivo ljetnjeg morskog leda, ali područje na kojem je živjela kolonija predstavlja izuzetak, prenosi Index.hr.
“Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije”, rekao je vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, Jan Ropert-Kuder.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja te upozorio na prijetnje ljudskog djelovanja kao što su ribarstvo i turizam. O ovoj katastrofi će sljedeće sedmice raspravljati 24 države Evropske unije te razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

Objavio/la na 12:15. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-