Aktivisti Grinpisa upali u francusku nuklearku

greenpeace logoOsam aktivista ekološke grupe Grinpis upalo je u krug francuske nuklearne centrale i zapalilo vatromet da ukažu na potrebu za boljom zaštitom nuklearnog otpada i protestuju zbog zavisnosti Francuske od atomske energije.
Francuska elektro kompanija EDF saopštila je da jučerašnja akcija Grinpisa nije imala nikakav uticaj na bezbijednost centrale u Katenomu u istočnoj Francuskoj.

EDF je saopštio da su aktivisti uhapšeni osam minuta po upadu u krug centrale i da im prijeti sudsko gonjenje.

Portparol Grinpisa Janik Rusle rekao je da su se ovom akcijom otkrili bezbijednosni rizici pošto su aktivisti stigli na 100 metara od otvorenih bazena s nuklearnim otpadom. Grinpis lobira da Francuska izgradi specijalne bunkere iznad svojih bazena s otpadom, prenosi Beta.

Vlada predsjednika Emanuela Makrona obavezala se da će proširiti korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjiti zavisnost od zastarelih nuklearnih centrala koje su trenutno izvor većeg dijela struje u Francuskoj.

Objavio/la na 10:24. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-