Ortoreksija

ti si ono sto jedesVelika većina nutricionista, ljekara i zdravstvenih radnika će vam reći da potpuno izbacivanje određenih namirnica iz prehrane, uz izuzetak netolerancije na njih, može štetiti zdravlju, piše Independent.

Brojni ljudi nastoje da konzumiraju bezglutenske proizvode, nerafinirani šećer, izbjegavaju meso, mliječne proizvode i svu procesuiranu hranu, bez obzira na to što na njih nijesu alergični.

Kada takav način zdrave prehrane preraste u opsesiju, nazivamo ga ortoreksijom (ortorexia nerviosa), poremećajem u prehrani koji podrazumijeva pretjeranu preokupaciju zdravom prehranom i izbjegavanjem one koja se smatra nezdravom.

Profesor psihologije na Univerzitetu Toulouse, Patrick Denoux kaže da je pojedinac koji boluje od ortoreksije “sputan nizom pravila koja nameće samom sebi”, pri čemu se, nerijetko socijalno izoluje, preskačući društvene događaje na kojima je u opasnosti da dođe u iskušenje i pojede, primjera radi, pržene krumpiriće.

Pariška nutricionistica Sophie Ortega upozorava da “clean eating” utieče na manjak vitamina B12 u organizmu, a njega ima u jajima, mliječnim proizvodima, mesu i ribi.

Ortoreksija još nije bolest evidentirana u medicini poput anoreksije ili bulimije, podsjeća psihijatar Alain Perroud, uz objašnjenje da je “više riječ o fobiji”, nego o poremećaju u prehrani. Poput ostalih vrsta fobija i ova se može liječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom.

Objavio/la na 09:26. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-