Svjetski akademici podržavaju referendum u Kataloniji

Katalonija-BarselonaIstaknuti sjevernoamerički akademici, među kojima je i Noam Čomski, potpisali su pismo u kojem podržavaju održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Potpisnici pisma kritikuju “političke represalije” španskih vlasti u Kataloniji.

U otvorenom pismu, koje je na društvenoj mreži “Tviter” objavio drugi pristalica referenduma Džulijan Asanž, Čomski kritikuje način na koji Madrid rješava pitanje plebiscita.

Akademici su uporedili sadašnje postupke španskih vlasti sa onim koje je činio diktator Fransisko Franko.

Sedamdeset potpisnika iz SAD, Kanade i Meksika zahtjevaju da Španija odmah prestane sa političkim represalijama i da dozvoli narodu Katalonije da slobodni iskaže svoj stav.

“Nivo političkih represalija u Kataloniji trenutni je veoma ozbiljan i ništa slično nije viđeno od dana diktatora Franka”, piše u pismu, prenosi Srna.

Potpisnici ukazuju na brojne “represivne mjere” španskih vlasti uvedene radi ometanja referenduma, uključujući zatvaranje internet stranica koje objavljuju podatke ili komentare o plebiscitu.

Vlasti Katalonije namjeravaju da sutra održe referendum na kojem će glasače pitati da li podržavaju otcjepljenje od Španije.

Centralne vlasti u Madridu proglasile su referendum ilegalnim i Ustavni sud je suspendovao održavanje, ali regionalne vlasti poručuju da će glasanje biti održano.

Objavio/la na 17:41. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-