Pronađen najstariji dokaz života na Zemlji

fosiliPostoji mogućnost da su istraživači sa Univerziteta u Tokiju pronašli najstariji dokaz života na Zemlji, fosil star skoro četiri milijarde godina.

Istraživači su izrazili uvjerenje da ostaci grafita pronađen u sedimentnim stijenama u Labradoru u Kanadi ukazuju na to da je život na Zemlji postojao prije 3,95 milijardi godina.

“Ovo je najstariji dokaz. Među našim uzorcima je, takođe, najstarije očuvano površinsko kamenje na Zemlji. Organizmi su naseljavali otvoreni okean”, kaže zvaničnik Univerziteta u Tokiju Cujoši Komija, prenosi net.hr.

Istraživači su izmjerili kocnentraciju i sadržaj izotopa grafita i zaključili da su proizvod živih organizama.

Zemlja je formirana prije oko 4,5 milijardi godina, a okeani su se pojavili prije oko 4,4 milijarde godina.

Nova istraživanja ukazuju na to da se mikrobiološki život pojavio ranije nego što se mislilo i relativno brzo nakon formiranja Zemlje.

Drugi tim naučnika u martu je objavio podatak po kojem su u sjevernom dijelu Kvebeca otkriveni mikrofosili stari između 3,77 i 4,28 milijardi godina. Nalazište je relativno blizu onoga u Labradoru.

Objavio/la na 13:00. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-