Oтворити српско – црногорски дијалог у ЦГ

razgovorЛиста предлога Српске коалиције за Декларацију о заштити и очувању српског народа, достављена државним органима Србије и Републике Српске:

– Српска православна црква у секуларној Црној Гори, Уставом и законима, одвојена је од државе. Зато је немогуће и канонски неприхватљиво да о њеној ”пројектованој судбини” одлучују политичке елите, позиционе или опозиционе. Представници српског народа из Србије, Републике Српске и Црне Горе одлучно се противе било каквом ”дијалогу” о ”формирању вјерске организације” под називом ”Православна црква у Црној Гори”. Православни Срби, укључујући и оне из Црне Горе, припадници су Српске православне цркве, односно Патријаршије чије је сједиште у Београду. Наш народ одувијек је живио у духовном јединству, а једно духовно сједиште и један поглавар Српске цркве гарант је јединства цијеле нације.

– Српској дјеци у Црној Гори неопходно је омогућити наставу на свом матерњем српском језику и изучавање историје по наставним плановима и програмима Србије и Републике Српске. Српска азбука нема 32 слова и свако даље наметање наставног програма са црногорским језиком представља акт асимилације српске заједнице. Зато је градиво из српског језика и књижевности и историје неопходно изузети из осталог процеса наставе и српским ђацима и студентима омогућити да изучавају ова два школска предмета по програмима које су писали еминентни српски стручњаци из Србије и Српске.

– Уз посредовање Београда, неопходно је отворити српско – црногорски дијалог у Црној Гори са циљем да се Срби уставно правно позиционирају. Статус конститутивног народа, проистекао из измјене постојећег Устава, са пуним капацитетом бенефита који произилазе из тог статуса, био би оптимално решење које би прихватила српска заједница. Уколико остале националне заједнице у Црној Гори, преко својих политичких представника, одбију решавање српског питања кроз измјену Устава, онда је неопходна пуна примјена свих следујућих могућности из члана 79. актуелног Устава којим се припадницима мањинских народа јемче права и слободе која могу користити појединачно и у заједници са другима. Такво решење претпоставља и реализацију принципа аутентичне заступљености српске заједнице у Скупштини Црне Горе са бројем мандата реципрочним учешћу Срба у укупној популацији.

– Аутори Декларације о заштити и очувању српског народа изражавају пуну спремност и најбољу вољу да органи власти држава Црне Горе и Србије, ко год чинио режиме у Београду и Подгорици, споразумно прецизирају законске оквире за превазилажење кризе настале последицама примјене Закона о држављанству Србије донесеног 2007. године. Уважавајући да је пријатељство наглашено као централни принцип међудржавних односа двије државе, подразумијевамо да се, у духу добре воље, може пронаћи начин за превализажење индивидуалних проблема које имају држављани Црне Горе који су истовремено узели и српско држављанство. У том правцу, Република Србија иницираће преговоре потенцирајући судбину грађанина и обичног човјека као добру праксу законодавства обије државе.

– Матична држава Република Србија обавезује се да Србима из Црне Горе гарантује исти ниво права у сектору здравствене заштите, као и грађанима Србије. У правном смислу, на исти начин и истим поводом којим изједначава српске студенте из Црне Горе са студентима из Србије, када је у питању образовни систем.

Objavio/la na 20:42. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-