EK potvrdila da su velike kompanije varale potrošače u IE

by | sep 15, 2017 | Novosti, Priča dana | 0 comments

samoposlugaKonačno je potvrđeno da su velike kompanije, korišćenjem različitih standarda u proizvodnji hrane za istočno i zapadno tržište, varale potrošače u istočnoj Evropi.

Iz Evropske komisije o zaštiti potrošača prvi put su otvoreno priznali da su kompanije krive jer su lošije proizvode pakovale u iste ambalaže i distribuirale u zemlje istočne Evrope.

Prema riječima najvišeg zvaničnika Evropske komisije o zaštiti potrošača multinacionalne kompanije za hranu i piće godinama varaju kupce u istočnoj Evropi jer im prodaju lošije verzije poznatih marki.

“Prvi put jasno kažemo da je riječ o nepoštenoj komercijalnoj praksi”, rekla je Vera Jurova, evropska povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača, prenosi klix.ba.

Istakla je da su sve verzije proizvoda za istočno tržište imale znatno lošiji kvalitet u odnosu na proizvode koji su namijenjeni zapadnom tržištu, čak i oni koji su upakovani u istu ambalažu.

Ona je obećala da će prisiliti muntinacionalne kompanije da zaustave “pokušaj dovođenja u zabludu potrošača u istočnoj Evropi”, jer su predugo koristili različite izgovore za ovu praksu.

Nakon što su u Coca-Coli kupljenoj u slovenačkim prodavnicama pronašli mnogo više šećera i frukto-glukoznog sirupa nego u Coca-Coli iz Austrije, rečeno je da je recept prilagođen lokalnim ukusima.

U novijim istraživanjima istaknuti su i drugi poznati brendovi poput Lidla, Pepsi i Birds Eyea.

Jurova je rekla da Evropska komisija za sada neće imenovati kompanije koje su uključene, ali je poručila da je spremna to uraditi ukoliko ne promijene svoje ponašanje.

“Neću oklijevati navesti sve brendove, pa čak i podstaknuti ljude da ne kupuju njihove proizvode”, rekla je Jurova i dodala da je ovaj problem dugo bio okarakterisan kao nevažan, iako je jednak tretman potrošača veoma bitan.

0 Comments

Submit a Comment