Snouden: Obavještajna zajednica koristi terorizam kao izgovor za masovni nadzor

Snowden/www.newyorker.comObavještajne službe koriste bojazan od terorizma u svoju korist, posebno u svrhu masovnog nadzora, kaže Edvard Snouden. On vjeruje da će terorizam predstavljati mnogo manju opasnost u odnosu na mnoga druga pitanja, čak i da se teroristički napadi poput onog od 11. septembar ponavljaju svake godine.

U ekskluzivnom intervjuu za njemački Špigl, čije dijelove prenosi Sputniknews, poznati uzbunjivač koji je nekada radio za tajne službe SAD je istakao da iako terorizam „pravi problem“ on služi kao „idealan primjer sve veće kulture straha“, naglašavajući da je „obavještajna zajednica to iskoristila kako bi sprovela novu dinamiku masovnog nadzora“.

Međutim, kako Snouden kaže, „najtragičniji dio“ je to da proces zavođenja straha teroriše sam po sebi, da je postao sistemski u društvu i da nas dovodi do toga gdje smo danas, jer „kako drugačije objasnili pojavu predsjednika Trampa, nego kao sistemski gubitak racionalnosti“.

Snouden ističe da bi trebalo da naučimo da se borimo sa strahom i da ga pretvorimo u energiju koja će nam pomoći da gradimo bolje društvo, a ne za terorisanje i slabljenje postojećeg društva.

Poznati uzbunjivač je dodao i da „nemamo dokaze da programi masovnog nadzora zaustavljaju terorističke napade“.

Snouden živi u Rusiji od 2013. godine, nakon što je otkrio podatne NSA o hiljadama tajnih dokumenata u vezi sa masovnim nadzorom. On nije u mogućnosti da napusti zemlju, zbog straha od ekstradicije SAD, koje su izdale nalog za njegovo hapšenje.

Objavio/la na 22:52. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-