NATO bombe bačene na SRЈ i BiH imale uranijuma kao 170 bombi na Hirošimu

Nato-bombardovanja-RTSAkademik Ljubiša Rakić rekao je danas da je tokom NATO bombardovanja BiH i SR Јugoslavije upotrijebljeno osiromašenog uranijuma u količini koja bi bila dovoljna za konstrukciju oko 170 replika nuklearne bombe bačene na Hirošimu.

“Najčešće posledice na zdravlje ljudi su poremećaji funkcije tiroidne žlezde, maligna obolenja, zalivski i balkanski sindrom koji je prisutan kod naših, ali i zapadnih vojnika koji su učestvovali u tim ratovima”, rekao je Rakić u Domu Vojske Srbije na promociji knjige “Rani i odloženi zdravstveni efekti osiromašenog uranijuma”, autora doktora Svetlane Žunić.

Rakić, koji je recenzent knjige, istakao je da su i anomalije ploda sve češće.

On je naveo da je upotreba osiromašenog uranijuma korišćenog u zalivskim ratovima i na Balkanu dovela do globalne kontaminacije.

Zbog vazdušnog prenošenja čestica nakon eksplozija projektila, dodao je on, posljedice nisu zabilježene samo na područjima gdje je upotrijebljen, već i na udaljenosti od više hiljada milja.

Žunić je kazala da bombardovanje projektilima koji sadrže osiromašeni uranijum izaziva globalnu kontaminaciju životne sredine, što dovodi do klimatskih promjena koje se manifestuju temperaturnim ekstremima, požarima i slično, prenosi Srana.

“Povećana frekvencija šumskih požara zabeležena je na teritoriji Srbije i okolnih zemalja nakon bombardovanja BiH i SR Јugoslavije. Kontaminacija svih prirodnih resursa, uključujući vazduh, vodu i biosferu, uzrok je i kontaminacije populacije i to najčešće putem udisanja”, rekla je Žunićeva.

Ona je dodala da čestice osiromašenog uranijuma u organizam, osim udisanja, dospijevaju i unosom kontaminirane hrane i vode i kontaminacijom ozlijeđene kože.

Žunić je istakla da rastući trendovi malignih i nemalignih oboljenja, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svijetu daju podsticaj za proučavanje negativnih posljedica vojnog korišćenja osiromašenog uranijuma.

Svaka studija, zaključila je ona, koja se bavi ovim problemom nema kraja jer je štetni uticaj osiromašenog uranijuma trajan i može se mjeriti milijardama godina.

Objavio/la na 16:56. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2018 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-