Znali smo

Ima jedna knjiga i u njoj tekst Esada Kočana „Znali ste“. U njemu on kaže samo ono što znam da su svi znali, ali se sad pravimo da nijesmo znali, a odnosi se na rat u BiH.

Znali smo i za silovanja, i etnička čišćenja, i logore, i masakre nad civilima – ženom i djecom, i za izgladnjavanje stanovništva u opsadi, i za plansko i sistematsko ubijanje i istrebljenje…

Znali smo i podržavali smo, učestvovali u svemu. Što direktno, što indirektno.

Sad nam jedino preostaje da relavitizujemo podržavani fašizam, što i radimo. „Svi su krivi, u ratu nema nevinih“ je mantra koju sada ponavljamo.

U opljačkanoj i uništenoj državi krali su skoro svi koji su bili u prilici da kradu. A idealna prilika za krađu je da se znaš sa moćnim vladajućim porodicama, ili da im služiš.

Jer u Crnoj Gori ne vladaju partije. Partija je krinka. Vladaju moćne mafijaške porodice čije su pokriće pseudopartije. Znali smo i znamo to, samo se pravimo da ne znamo. Svi.

Kum, školski drug, advokat, tjelohranitelj, vozač, skiper na jahti moćnih mafijaških porodica – dovoljno je da postaneš milioner, koji je, normalno, opljačkao te milione. Samo ako hoćeš da kradeš. A ako si primljen u mafijašku porodicu, sve da hoćeš ne možeš ostati pošten i da ne kradeš. To su pravila. Ćutanja. Progovori se tek kada padneš.

Već duže od godinu čitamo što i koliko je druga mafijaška porodica – po soptvenom priznanju mafijaška, pokrala. Pljačkali su sve živo. I mrtvo. Ugrađivali se u sve živo. I mrtvo.

Samo isplivavaju poslovni prostori, zgrade, stanovi, jahte, skriveni i neskriveni računi, obilaznice i zaobilaznice, akva parkovi, tenderi i agende.

Ne desetine već stotine miliona je dokazano opljačkao šef druge kriminalne porodice sa svojim rođacima, saradnicima, gradonačelnicima, savjetnicima, skiperima… i ko ti zna sa kim sve još.

Stotine miliona u jadnu, siromašnu, i potpuno uništenu Crnu Goru koja nema osnovna sredstva – ni brentača čak, za gašenje požara. A kamoli aviona. Tako nam sve izgore. Što nije opljačkano ili prodato „strateškim partnerima“.

A koliko je tek opljačkala prva porodica – bos nad bosovima, sa kumovima mu, školskim drugovima, tjelohraniteljima, vozačima, ljubavnicama, batlerima…? Milijardu? Preko možda?

U ovakvoj bijednoj Crnoj Gori u kojoj ni država ni roditelji nemaju za liječenje djece.

I svi to znamo, ali se pravimo da ne znamo.

Tobože se na trenutak zgrozimo kad vidimo bosa kako u Titovom kadilaku potroši za sat više od naše mjesečne plate, a to je hiljaditi dio „Limenke“. Ili KAP-a npr.

Samo jedna uobičajna Bosova „žuraja“ sa „poslovnim partnerima“, kurvama, bijelim ili žutim, i ostalim perverzijama košta nekoliko naših godišnjih plata.

I to znate, ali ćete se vi groziti mog prostog rečnika a ne onoga što vam on i oni rade. Ne samo od vas, već i od vaših kćerki, potomaka.

„Intelektualci“ šute ili podržavaju mafiju za napojnicu od njih. Ili za snošaj islužene im kurve – „menekenke“. Ili za bijedno namještenje. Ili…

Novinari (većina) su medijska podrška prve mafijaške porodice, a policija, tužilaštvo i sudstvo njen prvi, „meki“ ešalon odbrane.

Drugi, brutalni ešalon su kriminalci, profesionalne ubice i batinaši, te „heroji“ sa ratišta. Oni „heroji“ u koje ste se koliko do juče kleli, a mnogi od vas im se i danas prosto dive.

Iznad svih njih, u odbrani mafije i mafijaških porodica zaogrnutih u partiju stoje „naši međunarodni prijatelji“ koji nas preko njih uče „poštovanju zapadnih vrijednosti, vladavini prava, demokratiji“.

Zato takvi i kada dolaze kod nas da nam odaju priznanje za „uspješen evropski i euroatlanski put“ ulice moraju biti prazne, a pretorijanska garda blokira sve u vidokrugu visokog gosta.

Sjutra kada se sve ovo sruši kao kula od karata, govorićemo opet da nijesmo znali, a znali smo. Dobro smo znali.

Govorićemo i kako smo uvijek bili protiv, a pravdaćemo se i time kako ni ostali nijesu mnogo bolji.

Krivce ćemo kao uvijek tražiti u drugima, nikada u nama samim.

Objavio/la na 12:48. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 komentara za “Znali smo”

  1. Dragan Dragovic

    Ćutanje nije ljudska osobina; a ako nije, onda čija je ?!

  2. Dragan Dragovic

    Jedan moj ovdasnji poznanik mi prije neki dan, rece : Lako ti je da se k…., kad ne zivis tamo ; ni ti ni tvoja djeca! Kad bolje razmislim : bice da je on u pravu. Davno sam otisao iz Crne Gore; davno ne zavisi ni ja ni moja porodica od zelje, volje,hira, raspolozenja,…onih koji ” donose odluke “, niti od njihovih zena I djece. Potpuno razumijem vas koje zivite dolje ( ti. u CG ) .Znam zasto cutite, I znam zasto vam je tesko I ( gotovo ) nepodnosljivo. Ako vam to moze nesto znaciti , onda izjavljujem : i da sam ja ” dolje” , radio bih isto sto I vi. To sto radite ( u toj sredini I tim okolnostima) je nesto sto racionalan covjek radi. Ipak, sve ima svoj kraj , pa I ta ” racionalnost “; a taj kraj ( koji sada vecina sanja ) ce nastupiti tada kada kriticna masa ” iracionalnih” ljudi kaze : Dosta je bilo !

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-